Afdeling Meppel
De Afdeling Meppel van Samenwerkingsverband PO 22.03 bestaat uit zeven besturen met 37 scholen voor Primair basisonderwijs. Zij werken samen om Passend Onderwijs te realiseren. In Meppel bevindt zich een school voor speciaal basisonderwijs, de Reestoeverschool en een school voor speciaal onderwijs, de Mackayschool. In totaal bezoeken circa 5.500 leerlingen de scholen in Meppel.
Sinds 1 januari 2021 heeft afdeling Meppel een Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC). Dit is een bovenschoolse voorziening die verbonden is aan het Samenwerkingsverband PO 2203.
De afdeling Meppel bestaat uit de gemeente Meppel, een deel van De Wolden, een deel van Staphorst en een deel van Westerveld. Welke leerlingen wel en niet tot de afdeling behoren, wordt bepaald door de postcode van het woonadres van de leerling of de school van inschrijving (zie 'Besturen en scholen' en bijbehorende kaart).
De coördinator van netwerk Meppel en leidinggevende van het OPDC is mevrouw Karin Hilgenga.
Onderzoek naar Onderinstroom
Het Instituut voor Inclusief Onderwijs (IvIO) doet momenteel onderzoek naar de vraag waarom sommige kinderen direct instromen in het gespecialiseerd onderwijs. SWV PO 22.03 is één van de deelnemende samenwerkingsverbanden aan dit landelijke onderzoek. Het onderzoek is gestart in maart 2025 en de uitkomsten worden medio 2026 verwacht. Dit onderzoek is voor ons samenwerkingsverband een kans om scherper in beeld te krijgen wat er speelt in onze regio; hoe kunnen we – samen met ouders, professionals en andere partners – werken aan een inclusiever onderwijssysteem?
Het IvIO verzamelt gegevens, spreekt met ouders en professionals en analyseert dossiers van leerlingen die in het gespecialiseerd onderwijs gestart zijn. De resultaten worden anoniem verwerkt. De onderzoekers kijken naar de aanmeldprocedures, de keuzes die worden gemaakt en hoe onderwijs en jeugdhulp samenwerken. Het doel? Beter begrijpen waarom deze onderinstroom groeit én om oplossingen te vinden die het mogelijk maken dat meer kinderen starten in het regulier onderwijs, met passende ondersteuning.
Onderdeel van het onderzoek zijn interviews met ouders en een panelgesprek met kinderen. Ben jij een ouder/verzorger van een kind die in de afgelopen drie jaar de overstap heeft gemaakt:
1. van een reguliere voorschoolse setting naar het gespecialiseerd onderwijs
2. van een gespecialiseerde voorschoolse voorziening naar het gespecialiseerd onderwijs
3. van een gespecialiseerde voorschoolse voorziening naar het regulier onderwijs, of
4. van een leerling die niet is ingestroomd in het onderwijs vanuit een gespecialiseerde voorschoolse voorziening
en wil je deelnemen aan een telefonisch interview, stuur dan een mail naar bestuur@po2203.nl. De interviews vinden plaats tussen de herfstvakantie en de kerstvakantie schooljaar 2025/2026. Vindt jouw kind het leuk om te zijner tijd mee te doen aan een panelgesprek, stuur dan ook een mail naar bestuur@po2203.nl. We zien jullie reacties graag tegemoet!